A mai modern világban másképp táplálkozunk, mint anno az 1900-as évek elején. A gyorséttermi termékek nem voltak az étrendünk részei, mint ahogyan a magas só-, cukor- és omega-6-tartalmú feldolgozott élelmiszerek sem.

De még ha saját magunk készítjük is el az ételeinket, az összetevők többé sajnos már nem olyan minőségűek, mint régen. A húsok általában olyan állatokból származnak, amiket istállókban tömnek takarmánnyal ahelyett, hogy a füvet legelnék a mezőkön, illetve olyan halakból (például lazacból), amiket zárt medencékben tenyésztenek és haltáppal etetnek ahelyett, hogy mélytengeri algákon élnének. Ez óriási hatással van az élelmiszereink tápértékére, ezáltal pedig a sejtjeinkre, a szöveteinkre és az egész testünkre is.

Mire is van szüksége a szervezetnek?

A szervezetünket bonyolult biokémiai folyamatok szabályozzák és működtetik. Ezeket a folyamatokat a tudomány ismeri mélyre hatóan, mi emberek, nemigen foglalkozunk mindennapjainkban velük, hagyjuk, hogy sejtjeink tegyék a dolgukat, és sokszor azt hisszük nem vagyunk ráhatással arra ami bent történik, egyszerűen természetesnek vesszük, hogy minden megy a maga útján bennünk.

Ezzel szemben a kibillenést- amikor ezek az automatizmusok valamiért már nem tudnak összhangban működni bennünk- betegségek, fájdalmak, és tünetek formájában érzékeljük, amik valamilyen hiányállapotnak a végeredményei. Ekkor bekapcsol a védekezés, és elkezdünk odafigyelni, hogy a hibákat helyre hozzuk, és megszüntessük a tüneteket.

A jóga és a meditáció gyakorlása megtanított arra, hogy nincs tőlünk független történés, hatással vagyunk önmagunkra akár tudatosan, akár tudattalanul, és a végeredményét kénytelenek vagyunk aztán viselni. Ez lehet jó és lehet kevésbé jó is. Ezért érdemes megismerni saját működésünk, azt , hogy mivel tudunk támogatást nyújtani, és mivel tudunk ártani magunknak.

Megtanultam azt is, hogy ha támogatjuk a szervezetünk, azt jól kell csinálnunk, és akkor a helyes működés az életünk minőségére lesz hatással. Tapasztalatom szerint a megismerésen keresztül érhetjük ezt el. Megértettem, hogy vannak olyan bennünk zajló folyamatok, amiket kívülről meg tudunk támogatni, mert rendelkezésre állnak a hozzá segítő eszközök.

Egyensúlyra kell törekednünk életünk minden területén tudatosan.

Ilyen folyamat az omega 3-6 arányának segítő és megtartó megismerése, és az egyensúly hiányának romboló ereje és következménye.

Van olyan elem, ásványi anyag és vitamin, amit a szervezetünk elő tud állítani, és van amit nem., vagyis szükség van olyan anyagra, amit a táplálékkal tudunk csak bevinni.

Ilyen az Omega 3 . Ezt a zsírsavat többnyire hal illetve olíva olaj fogyasztásával, tudjuk bevinni természetes úton a testünkbe.

És itt jön az a momentum , ami számomra is új és felismerés értékű volt, az, hogy ha be is visszük tudatosan, nem mindegy, hogy mennyit, és, hogy ennek a két zsírsavnak milyen az aránya , és egyensúlya bennünk. Ha az omega 6 túlsúlyban van- mint ahogy az bennem is volt- kibillenést eredményez, és felerősíti a mikrogyulladásokat a testben.

Mindemellett fontos volt megértenem, hogy ezeknek zsírsavaknak a helyes aránya biztosítja a sejtek membrán fluiditását bennünk, ennek az egyensúlya elindítja az öngyógyító, és regeneráló folyamatokat a testben, vagyis azt, hogy a sejtmembránok átjárhatók legyenek, és így be tudjon épülni az éltető tápanyag, és az oxigén, és el is tudjon távozni, a salak anyag, valamint a sejtek képesek legyenek az információk átadására, és a kommunikációra a test többi sejtjével és az immun rendszerrel.

És ez a legfontosabb momentum! Vagyis hiába szedünk ezer féle, tudatosan összeválogatott táplálék kiegészítőt, vitamint, ásványi anyagokat, – ahogy azt évek óta én is teszem-, ha nem tudjuk azokat hasznosítani, beépíteni.

Polifenol Omega Oil

Létezik teljesen természetes eredetű étrend-kiegészítő, amiben sok az olívából kivont polifenol, az omega-3 zsírsav és a D3-vitamin. Biztonságosan beállítja és fenntartja szervezetünk EPA- és DHA-szintjét, valamint omega-6:3 Balance egyensúlyát, megvédve sejtjeinket az oxidációtól.6​ Prémium minőségű keverék, ami vadon kifogott kis halak olajából és a hagyományos betakarítási idő előtt leszüretelt bogyókból préselt extraszűz olívaolajból áll.

Teljesen természetes összetevők

A  ​halolaj elsősorban rövid élettartamú, kis méretű nyílt tengeri halakból, például szardíniaból és szardellaból származik. A halolajat egész, feldolgozatlan halakból nyerjük.

Ezenkívül hidegen sajtolt extraszűz olívaolajat​ használunk. A spanyol picual olajbogyóra azért esett a választásunk, mert gazdag omega-9-ben és rendkívül sok antioxidánst tartalmaz.

Az olajbogyó szüret előtti minőségű. A feldolgozás során a kimagozott bogyókat hidegen sajtoljuk, ami omega-9 olajsavban és antioxidánsokban (úgynevezett polifenolokban) gazdag (több mint 750 mg/kg 5​) extraszűz olívaolajat eredményez. Mindkettőnek számos jótékony hatása van.15​ A polifenolok megvédik a BalanceOil+-t a palackban, de ami még fontosabb: a sejtjeinket is.6

Termékünkben természetes, lanolinból kinyert D3-vitamint (kolekalciferolt) használunk. A lanolin a juhok gyapjában természetes módon előforduló zsírféleség. A D-vitamin előállítása úgy történik, hogy első lépésben annak előanyagát kivonjuk a lanolinból. Ezután az anyag kémiai szerkezetét ultraibolya (UV) fénnyel megváltoztatjuk és aktiváljuk. Ez a kémiai eljárás hasonló ahhoz a folyamathoz, ami az emberi bőrben játszódik le, amikor az D3-vitamint termel.

Legfontosabb előnyei

  • Hozzájárul a normál agyműködéshez1​ ​, mivel a napi adag 700 mg DHA-t tartalmaz
  • Hozzájárul a normál szív működéshez​, mivel a napi adag 1300 mg EPA-t és 700 mg DHA-t tartalmaz
  • Hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez​, mivel a napi adag 20 µg D3-vitamint tartalmaz
  • Segít fenntartani a szervezetben az EPA és a DHA megfelelő szintjét
  • Segít fenntartani a szervezetben az omega-6 és az omega-3 megfelelő szintjét
  • Segít fenntartani a szervezetben a polifenolok szintjét, így megvédve a vérzsírokat az oxidatív stressztől6
  • Támogatja az egészséges és normál látást, mivel 700 mg DHA-t tartalmaz
  • Hozzájárul a normál csontozathoz11​izomfunkcióhoz12​, ​a normál fogazathoz13 ​ és a ​sejtosztódáshoz14 ​, mivel a napi adag 20 µg D3-vitamint tartalmaz
  • Hozzájárul a vér normál trigliceridszintjéhez8, a normál vérnyomáshoz9 és a vér normál kalciumszintjéhez10 

Szükségünk van omega-3-ra és omega-6-ra is az étrendünkben, de a kettő meghatározott aránya a legfontosabb szempont. Az emberek 90%-át fenyegeti az egyensúly hiánya. Azok, akik nem szednek omega-3 étrend-kiegészítőt, legtöbbször nincsenek egyensúlyban, és esetükben az arány akár 25:1 is lehet.

Az eredmények azt mutatják, hogy az ételekkel nem fogyasztunk elegendő omega-3 zsírsavat. A tudomány szerint a 3:1 egyensúly az ideális az esszenciális omega-6 és omega-3 zsírsavak között. 

BalanceTest

A BalanceTest egy saját magunk által egyszerűen elvégezhető teszt a vérben található zsírsavak elemzéséhez, amelyek azt tükrözik, hogy milyen fajta zsírokat fogyasztunk. A BalanceTest a megszáradt vércseppek vizsgálata (DBS), ami tudományosan bizonyítottan épp olyan pontos, mint a vénából vett vérminta elemzése, ha a zsírsavakról van szó.

Ehhez csak néhány csepp vérre van szükség az ujjbegyünkből, amit egy Whatman mintavételi papírra kell csepegtetni, ez pedig még egy percet sem vesz igénybe. A VITAS Analytical Services** anonim módon elemzi 11 zsírsav mennyiségét***, amelyek együttesen a vérben található zsírsavak körülbelül 98%-át teszik ki. A zsírsavak közé tartoznak a telített, az egyszeresen telítetlen (omega-9) és a többszörösen telítetlen (omega-6 és omega-3) zsírsavak. Az eredmények kb. 20 nap elteltével tekinthetők meg a zinzinotest.com weboldalon, ahol információkat kaphatunk az Omega-6:3 Balance egyensúlyról, vérünk omega-3-szintjéről, a zsírsavak által nyújtott védettségi profilunkról, de még más dolgokról is.

Szerző: Tóth Judit Kariangjóga

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük