Újra és újra!

„A légzés sokkal több mint a levegőnek a testbe juttatása. Ez a legintimebb kapcsolat a környezetünkkel!”

A légzés annyi, mint megmerítkezni abban ami körülvesz bennünket, kicsiny életdarabokat befogadni, megérteni őket és önmagunkból darabokat visszaadni. A légzés lényegét tekintve viszonzás. Belégzéskor kapcsolatba kerülünk kicsiny részecskékkel amik lehet előtte, valaki más orrüregében és tüdejében jártak, majd kilélegezve átadunk magunkból valamit a környezetünkbe, ami a következő pillanatban kapcsolatba kerül valaki mással.

Érdekes körforgás ez. Bele sem gondolunk abba a folyamatba ami életünk első pillanatától az utolsóig jelen van, és életünk természetes részét képezi.

Az orron át légzés gyógyít, a szájon át légzés elviszi az energiát.

A légzés kapuja az orrnyílásunk. A felvett levegő bejutva az orrüregbe, a csillószőreink segítségével, kerül mélyebb rétegébe, a garaton át a légcsőbe, majd onnan a tüdő lebenyekbe, és onnan át a tüdő hörgőibe. A levegő az orr üregben felmelegszik, benedvesedik, így biztosítva a legoptimálisabb bejutást a tüdőbe. Mindezek mellett egy szűrőrendszert képezve, a levegőből visszatartva a nem kívánatos betolakodókat.

Míg a szájon keresztül felvett levegő direktbe jut el a tüdőig, nélkülözve a szűrést, kiszárítva a szájban lévő nyálkahártya rétegét, szabad utat engedve mindennek ami a levegő molekulákkal bemehet a szájürege, majd utána a tüdőbe.

Ősi kultúrákban felfedezhető a tudatos orron át légzés haszna és gyógyító hatása. Őseink megfigyeléseket végeztek, és megértve az orrlégzés mikéntjét és jelentőségét, gyógyítottak a helyes légzés elsajátításával. Megértették, hogy a szájon át vett rövid és viszonylag kapkodó és heves lélegzet, nagy nyomásnak teszi ki a szájban, a légcsőben és a tüdőben lévő finom szöveteket, ennek következtében kialakul az asztma, és egyéb légúti betegségek, eldeformálódik a száj, az arc, és torzul a mimika. Ezért arra törekedtek, hogy még futás közben is csukva legyen a szájuk, és a felvett levegő mindenképpen az orron át jusson a testükbe, ezzel megsokszorozva erejüket és teherbírásukat.

Mit tesz a helyes orrlégzés :

 • kitágítja a tüdőt
 • fejleszti és munkára készteti
 • ellát megfelelő mennyiségű oxigénnel
 • megtámogatja az autonóm idegrendszert
 • immunválaszt stimulál
 • újraindítja az agyban lévő kemoreceptorokat
 • a test terhelhetősége nő – az orrlégzés 16-szor nagyobb erő jelenlétét eredményezi
 • munkára készteti a rekeszizmot, kinyitva mint egy ernyőt, ami sokkal több levegő felvételéhez vezet, vagyis elindul egy gyógyító, pozitív spirál

Mit tesz a helytelen légzés:

 • 13%-kal nő a vérnyomás – szív és agyi katasztrófákhoz vezet
 • szívfrekvencia-variabilitás lesüllyed – stresszállapotot idéz elő
 • megnő a pulzusszám
 • csökken a testhőmérséklet
 • dekoncentráltság, fejfájás alakul ki
 • hosszú távon krónikus légzési problémák keletkeznek, az idő múlásával súlyosbodnak
 • alvás zavar alakul ki – súlyos depresszióhoz vezet
 • a sejtanyagcsere folyamatokra is kihat – nem kapnak a szervek elég oxigénben gazdag vért

Napi 25000-szer veszünk levegőt, ennek a jelentősége, hogy minden egyes lélegzetvétel és kilégzés gyógyító tud lenni, csodálatos lehetőség mindannyiunk számára.

A kilégzés fontossága:

Fontos arra figyelnünk, hogy a be és a kilégzés arányban legyen. Ugyanakkor hangsúlyoznám a kilégzések fontosságát. Minél erőteljesebb a kilégzés, annál mélyebb tud lenni a belégzés, vagyis nem a belégzés kapacitását kell növelnünk, hanem a kilégzések hosszát kell maximalizálnunk. Egy mély kilégzés maga után vonja a helyes mély és teljes belégzést ami a rekeszizmot is megdolgoztatja.

Egy felületesen lélegző ember kb 15-ször vesz levegőt percenként, egy tudatosan lélegző ember 5,5-szer vesz levegőt ugyanennyi idő alatt, megnövelve a test élettartamát.

A hosszabban és lassabban felvett levegő kellő hatékonysággal tudja bejárni a testben az útját, leadva az oxigént, és felvéve az anyagcsere folyamatokban keletkező elhasznált anyagokat.

Törekedj a helyes légzés elsajátítására, hiszen ezzel támogatod a testedet felépítő sejtek egészséges folyamatait.

Lélegezni, de hogyan?

A jógikus hagyományok szerint, a légzés szabályozást kezdd az önfigyeléssel.

Ülj le, csendesedj el, és kezdd el figyelni a légzésed. Egy folyton rohanásban lévő ember számára ez már önmagában kihívást jelent, és ha képes erre, ez már önmagában megnyugváshoz vezet.

Lassítsd le a légzésed! Az elme egy idő után észreveszi a változást és elkezdi figyelni a folyamatot, a légzés változásának mikéntjét, vagyis kizökken a megszokott kattogó állapotából, lecsendesedik, és elkezdi megszokni a változást, alkalmazkodva a többszöri kitartó gyakorláshoz.

Ha a lecsendesedés megvalósult, elindítható a váltott orrlukú légzés alkalmazása. Vagyis a jobb orrlukat lefogva a bal orrlukon beszívjuk a levegőt, majd rövid benntartás után kiengedjük a jobb orrlukon, majd a jobbon szívjuk be a levegőt és a balon engedjük ki. Ezzel stimulálva egyszerre mindkét agyféltekét, és létrehozva és elérve a teljes légzést, és megtapasztalva gyógyító erejét.

Napi 3 perccel kezdd, majd növeld 11 percre.

Támogasd meg sejtjeid anyagcseréjét azzal, hogy rugalmassá teszed a sejtmembránokat a sejtjeidben, és biztosítod a szabad légzéshez szükséges tápanyagok bejutását és a toxinok kijutását a testedben.

Szerző: Tóth Judit Kariangjoga

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük